Zo help je je baby tijdens het huiluurtje - praktische tips voor rustige avonden

19 januari 2025
huilende baby

Als je een pasgeboren baby hebt, ben je waarschijnlijk al bekend met het fenomeen: het huiluurtje. Misschien heb je er al veel over gehoord of zit je er zelfs middenin. Het huiluurtje van je baby kan behoorlijk intens zijn en komt vooral voor aan het einde van de dag. Je kindje kan plotseling ontroostbaar worden. Wat je ook probeert, niets lijkt te helpen om je kleintje te kalmeren. Je vraagt je af wat er aan de hand is en wat je kunt doen om dit te stoppen. Het maakt je waarschijnlijk erg onzeker en dat is niet gek als niets lijkt te werken.

Ik zelf herinner me deze heftige tijd nog maar al te goed. Het eindeloze huilen, niet getroost willen worden, continu overstrekken. Deze periode is dan ook dé reden geweest dat ik slaapcoach ben geworden. Ik wil andere ouders graag helpen deze tijd beter door te komen. Om de verwarring en onzekerheid die deze periode met zich meebrengt voor jou te verlichten.

In deze blog geef ik je daarom meer inzicht in wat het huiluurtje is en wat je kunt doen om je baby te helpen.


Wat is het Huiluurtje?

Het huiluurtje is een periode in de (vroege) avond waarin je baby ineens veel gaat huilen en moeilijk te kalmeren is, terwijl die overdag meestal tevreden en rustig is. Wat je ook doet, je baby lijkt niet te willen slapen en is moeilijk te troosten.

Tijdens het huiluurtje kan je baby de volgende symptomen vertonen:

  • Onrustig gedrag

  • Veel huilen

  • Moeilijk te troosten zijn

  • Aanhankelijkheid

  • Clustervoeden

  • Moeite met in slaap vallen

  • Kort slapen en steeds wakker worden

Voor sommige baby's duurt het huiluurtje slechts een korte tijd, maar voor anderen kan het uren duren. Meestal begint het huilen in de late namiddag, vanaf een uur of 17:00 uur en kan het doorgaan tot wel 23:00 uur of nog later.

Als je dit avond na avond moet doormaken is het niet gek dat je totaal uitgeput raakt. En vaak gebeurt het ook nog precies op een moment dat het niet uitkomt, omdat het al druk is in huis, of omdat je zelf ook wel wat slaap kunt gebruiken.


De oorzaken van het huiluurtje

Niet elke baby heeft last van huiluurtjes, maar het is een veelvoorkomend verschijnsel in de eerste weken, tijdens de pasgeboren fase. Vaak heeft het huiluurtje een onderliggende oorzaak. De belangrijkste oorzaken zijn oververmoeidheid en overprikkeldheid, darmkrampjes, reflux en onder-vermoeidheid. Laat me dit uitleggen.


Oververmoeidheid en overprikkeldheid

De meest voorkomende oorzaak van het huiluurtje is oververmoeidheid. Jonge baby's kunnen nog niet lang wakker blijven zonder overprikkeld te raken, wat leidt tot oververmoeidheid. Die oververmoeidheid zorgt er vervolgens voor dat je baby moeilijk tot rust kan komen, wat het huiluurtje kan triggeren. Het is een vicieuze cirkel.

Hoe herken je oververmoeidheid:

  • niet willen slapen of lastig in slaap vallen

  • te lang wakker zijn tussen de dutjes en/of de nachtslaap, meer dan 1 uur voor pasgeborenen tot 1,5 uur voor 3 maanden oude baby’s.

  • steeds hazenslaapjes doen, de dutjes duren erg kort, 45 minuten of minder

  • er zijn geen duidelijke vermoeidheidssignalen te zien

  • regelmatig minder dan 14 uur slapen per etmaal

Wanneer baby’s oververmoeid raken, maakt het lichaam veel van het stresshormoon cortisol aan. Dit is om verschillende redenen slecht. De gevolgen van slaaptekort zijn niet mis:

  1. Door slaaptekort gaat het slapen slechter, het is een vicieuze cirkel.

  2. Slaaptekort bij baby’s en jonge kinderen heeft grote invloed op de ontwikkeling van hun hersenen. Het wordt in verband gebracht met gedragsproblemen en leer-uitdagingen met kenmerken die overlappen met ADHD.

  3. Slaaptekort wordt ook in verband gebracht met overgewicht, obesitas en hart- en vaatziekten.

Dus blijft je baby maar doorgaan, ook al zouden ze eigenlijk moe moeten zijn? Dit is het stresshormoon cortisol, je kindje is eigenlijk oververmoeid en heeft zeker (nog) geen ADHD. Het beste wat je nu kunt doen is ervoor zorgen dat je baby ontprikkeld en voldoende kan rusten en slapen.

Darmkrampjes

Darmkrampjes zijn een andere veelvoorkomende oorzaak van het huiluurtje. Wanneer je baby lucht inslikt tijdens het voeden en niet goed kan boeren, kan dit leiden tot buikpijn en onrust. Dit uit zich vaak in kronkelen en veel huilen. Er zijn veel verschillende manieren om je baby te laten boeren. Hierover ga ik nog een blog schrijven of een video maken, daarover later dus meer.


Ondervermoeidheid

Hoewel het minder vaak voorkomt, kan ondervermoeidheid ook een oorzaak zijn van het huiluurtje. Een baby die overdag lange dutjes doet en weinig wakker is tussen de dutjes, kan 's avonds niet moe genoeg zijn om in slaap te vallen. Dit kan resulteren in chagrijnig en onrustig gedrag.


Reflux

Reflux kan ook een rol spelen bij het huiluurtje. Bij reflux komt maagzuur terug in de slokdarm, wat pijn en ongemak veroorzaakt voor je baby. Dit kan vooral in de avond en nacht problemen geven, vooral als je baby veel clustert. Heb je het vermoeden dat je kindje misschien last heeft van reflux, ga dan altijd even langs de huisarts.


Tot welke leeftijd duurt het huiluurtje?

Gemiddeld duurt deze periode tot 9 weken, maar het kan wel tot een leeftijd van 12 weken aanhouden. Als je baby last heeft van het huiluurtje is het belangrijk om hulp in te schakelen om te voorkomen dat jij en baby oververmoeid raken. Als je baby ouder is dan drie maanden en nog steeds elke avond ontroostbaar is, kan het zijn dat je de slaaproutine overdag moet aanpassen of dat er iets anders aan de hand is.


Hoe kun je het huiluurtje voorkomen?

De beste manier om het huiluurtje te voorkomen is door ervoor te zorgen dat je baby voldoende eet en slaapt, hoeveel dit moet zijn hangt sterk samen met de leeftijd en ontwikkeling van je baby. In de eerste drie maanden veranderen de slaapbehoeften van je baby snel, dus het kan lastig zijn om dit bij te houden. Een slaapcoach kan je hierbij helpen. In het newborntraject van DroomWijs wordt je tot 16 weken begeleid bij de slaap van je pasgeboren baby. Zo weet je zeker dat je baby en jij voldoende kunnen slapen in deze belangrijke periode van ontwikkeling.


Lukt het niet om het huiluurtje te voorkomen, dan zijn hier een paar tips om je baby te kalmeren:

  • Huid op huidcontact is zeer effectief in het kalmeren van je baby. Het helpt ze ontspannen en het bevordert ook de band tussen jou en je baby.

  • Het gebruiken van een draagzak kan helpen om je baby te kalmeren door de wiegende bewegingen en het huid op huidcontact.

  • Een frisse neus halen kan wonderen doen. Maak een korte wandeling met je baby in de kinderwagen of de draagzak. De verandering van de omgeving en de beweging van de kinderwagen of draagzak zal je baby kalmeren en het zal jou ook goed doen.

  • Witte ruis kan helpen om je baby te kalmeren. Het bootst de geluiden na die je baby kent uit de tijd in de baarmoeder en werkt daarom rustgevend. Zorg ervoor dat het geluid luid genoeg is dat je baby het kan horen tijdens het huilen, maar zacht genoeg om het gehoor niet te beschadigen.


Hulp inschakelen bij het huiluurtje

Het huiluurtje kan erg overweldigend zijn, en je doen twijfelen aan jezelf of je het wel goed doet. Weet dat je het altijd goed doet als je naar je mama instinct luistert. Probeer wat er ook gebeurd kalm te blijven, je baby doet het niet expres en verwennen is op deze leeftijd echt nog niet mogelijk. Zorg er altijd voor dat je baby getroost wordt als het huilt, maar als je het gehuil echt even niet meer trekt, dan leg je je baby toch beter veilig weg en tel je even tot tien in een andere ruimte. Oordopjes kunnen je ook helpen om zelf minder overprikkeld te raken.

Je staat er niet alleen voor, dus vraag hulp als het je te veel is. Ouders, vrienden, buren, de huisarts of een slaapcoach kunnen en willen je allemaal helpen in deze pittige maar hopelijk prachtige tijd.

Heeft jouw baby veel last van het huiluurtje en helpen bovenstaande tips je niet binnen een paar dagen? Overweeg dan om contact met me op te nemen voor persoonlijk advies. Samen zorgen we ervoor dat jij en je baby weer voldoende kunnen slapen.

Veel liefs en slaap lekker,

Afke

Ben je klaar voor ontspannen avonden en de nachten weer heerlijk doorslapen? Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek en ontdek hoe ik jou en je baby, dreumes of peuter kan helpen.

Andere blog posts