Een fijne overgang voor je baby - van jouw armen naar het slapen in eigen bedje - 7 tips
De plek waar je baby of dreumes slaapt, speelt een belangrijke rol in hoe goed en hoe lang ze slapen. Baby’s en dreumesen zijn erg gevoelig voor hun omgeving en zoeken het liefste de geborgenheid en veiligheid van jouw armen. Dat is natuurlijk heel fijn als je je baby dat kunt bieden, maar er komt een moment dat jij ook weer wat slaap nodig hebt, of je handen vrij wilt hebben. Het ontwikkelen van gezonde slaapgewoonten is de eerste stap naar het slapen in eigen bedje en de nachten doorslapen voor jou en je baby of dreumes.
Je wilt natuurlijk niets liever dan dat je kindje in een fijne, geborgen omgeving slaapt, want een fijne slaapomgeving draagt bij aan goed slapen en een goede nachtrust voor iedereen. De eerste stap om je baby in zijn eigen bedje te leren slapen is het creëren van een rustige, veilige en comfortabele slaapomgeving. Dit zorgt voor herkenbaarheid en een gevoel van veiligheid en geborgenheid, waardoor ze beter kunnen ontspannen en zich aan de slaap kunnen overgeven. In deze blog geef ik je de 7 belangrijkste tips om deze fijne slaapomgeving voor je kindje te creëren. En het maakt niet uit waar je baby of dreumes slaapt, een optimale slaapomgeving kun je overal creëren.
1. Een verduisterde kamer
Een goed donkere kamer is essentieel voor het aanmaken van melatonine. Melatonine is hét slaaphormoon dat we allemaal nodig hebben om lang en diep te slapen. Als je kindje niet goed in slaap kan komen, onrustig slaapt of vroeg wakker is in de ochtend, dan is het mogelijk te licht in de slaapkamer. Het licht zorgt ervoor dat de productie van melatonine wordt verstoord, waardoor je kindje wakker wordt. O ja, en ook het licht van de tv, tablet of telefoon kan je kindje uit zijn slaap houden.
Lichtinval kan er dus voor zorgen dat je kindje niet goed slaapt. Om je baby of dreumes beter te laten slapen kun je de kamer verduisteren met verduisterende gordijnen, screens of nog beter, door rolluiken te gebruiken. Rolluiken zorgen er namelijk ook voor dat het lekker koel blijft in de kamer! Vooral in de zomer is dit dé oplossing, want ook de juiste temperatuur is belangrijk voor goed slapen. Voor een eenvoudige, snelle en goedkope oplossing bestaat er verduisterende raamfolie wat je direct op de ramen aanbrengt. Zo houdt het licht buiten en help je je kindje langer en dieper te slapen.
2. De optimale slaapkamertemperatuur voor je baby of dreumes
Ik noemde het net al even, de temperatuur in de slaapkamer is ook erg belangrijk voor de slaapkwaliteit van je kindje. De ideale temperatuur voor een baby of dreumes om in te slapen ligt tussen de 16 en 20 graden Celsius. Hoewel dit misschien fris aanvoelt, is dit de optimale temperatuur voor een goede nachtrust, ook voor jezelf. Het is dus belangrijk om de babykamer of kinderkamer koel te houden.
In de zomer kan dit wel een hele uitdaging zijn, maar als je de gordijnen, screens of rolluiken overdag sluit, dan helpt dit om de kamer koel te houden. Zet in de avond de ramen en deuren open om het huis af te koelen, of maak gebruik van een ventilator of airconditioning. Zorg er bij de airconditioner wel voor dat deze niet de hele nacht aanstaat en richt de koude lucht niet direct op je baby of dreumes. Vermijd ook altijd de tocht van een open raam in de kamer van je kleintje, om zo een veilige en comfortabele slaapomgeving te creëren.
3. Frisse lucht voor een betere nachtrust
Een schone lucht en de juiste luchtvochtigheid in de babykamer zijn erg belangrijk voor een goede nachtrust. Lucht daarom elke dag de kamer even goed door de ramen open te zetten, of houd de roosters open als je deze hebt. Dit helpt om een frisse en gezonde slaapomgeving te creëren voor je baby. Als de lucht in je huis erg droog is, overweeg dan het gebruik van een luchtbevochtiger of een diffuser van goede kwaliteit om de luchtvochtigheid op peil te houden.
Afhankelijk van waar je woont is het aan te raden eens te controleren wat de luchtkwaliteit is in jouw omgeving. Dit kan al bij verschillende weer-apps op je telefoon. Als de luchtkwaliteit regelmatig slecht is, kun je overwegen om een luchtreiniger aan te schaffen om de luchtkwaliteit in je huis te verbeteren. Wij hebben een luchtreiniger van IKEA met koolstoffilter. Deze filtert fijnstof, pollen en gasachtige verontreiniging uit de lucht. Dat geeft mij een goed gevoel, omdat ik zo zeker weet dat mijn kindje veilige, schone lucht inademt.
4. Een knusse, geborgen slaapplek voor je baby
Als we onze baby geborgenheid in het koude open bedje willen bieden, denken we al snel aan het vullen van dit bedje met schattige knuffels, lekkere warme dekentjes, een bedomranding of een babynestje. Maar hoe schattig het er ook uitziet, al deze spullen in bed is niet veilig voor je baby. Wiegendood komt helaas nog steeds voor in Nederland en sommige gevallen zijn terug te herleiden naar per ongelukkige verstikking. Wil je meer informatie over veilig slapen voor je baby? Ga naar kinderveiligheid.nl
Maar wat kun je dan wel doen om je baby een geborgen gevoel te geven tijdens het slapen buiten jouw armen? Als je ervoor zorgt dat je baby of dreumes voldoende en regelmatig kan wennen aan zijn nieuwe slaapplek, dan maakt dit de overgang van jouw armen naar het bedje het al een stuk makkelijker. Ook het gebruik van een inbakerdoek of inbakerslaapzak kan je pasgeboren baby een gevoel van geborgenheid geven, omdat het voor je baby aanvoelt zoals jouw knusse baarmoeder. Let er wel op dat je het inbakeren afbouwt zodra je baby gaat rollen, want dan is het niet meer veilig. Bij koorts of na een vaccinatie mag je je baby nooit inbakeren.
Voor zowel je baby als je dreumes geeft een slaapritueel ook de nodige geborgenheid en herkenning dat het tijd is om te slapen. Lees hier hoe je stap voor stap een slaapritueel kunt bedenken dat bij jullie past.
5. Fijne slaapkleding en beddengoed voor je baby of dreumes
Om een fijne slaapomgeving te creëren is het gebruik van ademende slaapkleding een must. De fijnste slaapkleding is gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen, wol of zijde. Deze materialen helpen je baby om het in de zomer koel te houden en in de winter warm. Bovendien zijn ze ideaal voor kindjes met een gevoelige huid of eczeem, want te veel warmte kan eczeem verergeren. Door de juiste maat te kiezen voor de slaapkleding van je kindje zorg je ervoor dat het comfortabel zit. Vermijd ook het gebruik van waterafstotend en synthetisch beddengoed, ook fleece dekens vallen hieronder, dit ventileert niet en houdt vocht en warmte vast.
6. Gebruik White Noise
Omgevingsgeluiden, zoals het gefluit van vogels of het lawaai van buren, kunnen je kindje uit zijn slaap houden. Het gebruik van white noise kan hierbij een uitkomst bieden. Het helpt om storende geluiden te maskeren en zorgt ervoor dat je kindje dieper en rustiger slaapt. Er zijn veel opties op het gebied van white noise-apparaten. Het is daarom belangrijk dat je er een kiest die voor jou prettig werkt en die je op een veilig geluidsniveau kunt instellen. Zet het apparaat ook altijd minimaal een meter van je kindje af en zorg ervoor dat het aantal decibel op een veilig niveau is, om gehoorschade te voorkomen. Wij gebruiken thuis overigens onze IKEA luchtreiniger ook meteen als white noise, net zo makkelijk!
7. Speelgoed en mobieltjes
Speelgoed en mobieltjes in en boven het bedje zijn leuk voor als je baby wakker is, maar als je wil dat je baby of dreumes gaat slapen geeft dit te veel prikkels. Zorg er daarom voor dat het bedje van je baby of dreumes vrij is van speelgoed en hang geen mobieltjes boven het bedje. Een prikkelvrije omgeving helpt je kindje beter te concentreren op het in slaap vallen.
Met deze 7 tips kun je al een flinke stap zetten naar het creëren van een fijne, geborgen en rustgevende slaapomgeving voor je baby of dreumes. Lukt het je kindje nog steeds niet om lekker te slapen en ervaar je dit als een slaapprobleem? Dan help ik je graag! Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, dan kijken we samen hoe ik jullie het beste kan helpen.
Slaap lekker
Liefs, Afke
Ben je klaar voor ontspannen avonden en de nachten weer heerlijk doorslapen? Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek en ontdek hoe ik jou en je baby, dreumes of peuter kan helpen.